CIASTO Z JAGODAMI W 10 MINUT


http://www.kadikbabik.pl/2015/07/ciasto-z-jagodami-w-10-minut.html

Jakoś miesiąc temu dostałam fajny przepis. Po pierwsze prosty, po drugie szybki bo przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut! Podzieliłam się przepisem na instagramie i facebook i dziewczyny mnie zaskoczyły ilością przesłanych zdjęć upieczonego ciasta z mojego przepisu i liczbą ponownych udostępnień. Dlatego dziś przychodzę i do Was z opisem krok po kroku.




1 KOSTKA MARGARYNY
3 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
1 SZKLANKA CUKRU 
2 SZKLANKI MĄKI
2 JAJKA
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

Margarynę topimy w rondelku, kiedy już jest całe płynne dosypujemy szklankę cukru i mieszamy, żeby cukier nieco się roztopił. Następnie wlewamy do dużej miski, żeby wygodnie nam się mieszało i mieszając studzimy przez 3-4 minuty. Dosypujemy szklankę mąki, mieszamy, 2 jajka, mieszamy, proszek do pieczenia, mieszamy i na koniec szklanka mąki. 

W czasie kiedy wkładamy margarynę do rondelka możemy włączyć piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem, żeby po prostu piekarnik nam się nagrzał. Wykładamy formę papierem i wylewamy ciasto.

Podana porcja wystarczy na klasyczną blachę 24x30 albo tak jak ja wylałam na formę do tarty. Ciasto można zasypać jagodami mrożonymi/świeżymi,  rabarbarem albo truskawkami. Co tylko przyjdzie wam do głowy :)

Czas pieczenia 35minut. Jednak jak mocno zasypiecie wierzch tak, że zakrywa całe ciasto to możecie potrzymać 45 minut :)



Dziewczyny POLECAM :)
Jak upieczecie koniecznie wyślijcie mi zdjęcie!




19 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że masz całkiem dobre przepisy na ciasia. Niech no ja tylko dorwę jagody! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagody dziś kupilam i będę z córcią piekła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham jagody, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. może wypróbuję, ale z mniejszą ilością cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żałuje, ze nie mam w poblizu mojego miejsca zamieszkania lasow, gdzie rosną jagody :( pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowności! aż ślinka cieknie :) a gdzie można dostać taką ładną trzepaczkę, łyżkę, babeczkowe cudo i foremkę na tartę? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy13:17

    Jak widzę, że ktoś dodaje do ciastka ,,margarynę,, jest u mnie stracony.Nie korzystajmy z uwodornionych tłuszczów.Jeśli oleju nie można dodać to dajmy masło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy15:00

      Dokładnie to samo pomyślałam! Do ciast- tylko masło! Nie ma sensu oszczędzać!

      Usuń
  9. Wygląda smacznie :) Osobiście uwielbiam ciasto z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo, super wpis! może się skuszę i sama zrobię :D w prezencie dla moich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie za chwilę będę próbować stworzyć takie ciasto, ale z innymi owocami, bo jagody mi się skończyły. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być pyszne ! Wyglada niesamowicie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez spróbuję :) tylko musze się zaopatrzyć w jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaka zrobiłaś, że hej, a ograniczam słodycze... (I dlatego pożarłam 1/3 czekolady dziś). Teraz jeszcze ciasto bym chciała... Jak tu żyć?! ;-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy16:04

    mmmm wygląda cudownie. Mam podobny przepis na ciasto z jagodami, tylko jest przekładany masą ze śmietany. Mmmmm.... Rozpływa się w ustach.
    Gdyby jeszcze mi się chciało piec :P


    yves

    OdpowiedzUsuń